Hobbik és témák

Manapság szinte bárkinek lehetősége van olyan hobbit űzni, amilyet csak akar. Az extrém szélsőségeket leszámítva az internet elterjedésének következtében mindenki hozzáférhet a hobbiját érintő hasznos információkhoz, tippekhez, eszközökhöz, sőt, amelyik hobbi esetleg szakértelmet kíván, még azt is elsajátíthatja az ember különböző leírásoknak, vagy DIY videóknak köszönhetően. Nem csak a fiatalabb, hanem az idősebb generációk is feltalálják magukat most már a kütyük és internet világában, így néha számomra olyan abszurd jelenetek játszódnak le egy-egy családi ebédnél, amit pár évvel ezelőtt el sem tudtam volna képzelni.

A családomban a vasárnapi ebéd egy tradicionális közösségi esemény, ami azt jelenti, hogy a szüleimen és az öcsimen kívül rendszeresen jelen van a keresztanyám is. Ilyenkor mindig jókedvűen beszélgetünk, viccelődünk egymással, valamint olyan eszmecseréket folytatunk, amik igazából nem indokoltan zajlanak le ennyi ember közt. Ezalatt azt értem, hogy itt mindenkinek van valakivel közös hobbija, amit örömmel meg is osztanak velünk, de általában a másik három ember nem is ért ehhez, valamint nem is igazán érdekli a másiktevékenysége. Anyámnak és keresztanyámnak a közös nevező a virágok szeretete. Órákat tudnak róla beszélgetni, mindkettőjüknek van egy elég nagy területű virágoskertje, ráadásul szinte versengenek, hogy ki űzi jobban a hobbijukat. Ma már az sem ritka, hogy ebéd közben előkerülnek az okostelefonok, és a legújabb szerzeményüket, vagy éppen a megrendelésre váró virágokat, hagymákat, magokat mutogatják egymásnak. Meg persze nekünk, két fiúnak, akik érthetően rendelkeznek jobb közös témával, illetve nekem, aki még egy kaktuszt sem képes életben tartani. Ilyenkor jön öcsémtől és a pámtól a válasz, amikor is ők pedig a közös hobbijukat, az autószerelést és az az autósportokat tűzik napirendre. Ilyenkor esetükben is előkerülnek a kütyük, és leginkább az olajwebshop.hu-t szokták böngészni, miközben próbálják egymást felülmúlni a kenőanyagokról levő információmennyiségüket illetően. Öcsémnek nem csak a hobbija, hanem a megélhetése is az autószerelés, így általában tőle szoktunk kisebb előadásokat és termékajánlókat hallgatni az olajwebshop.hu kínálatát illetően, de azért kedves édesapám is közbeszúr néha egy-egy fontosabb észrevételt, vagy megállapítást. Ilyenkor szoktam úgy dönteni, hogy akkor inkább egyik helyre sem figyelek. Ha éppen egyszerre tölt az olajwebshop.hu és a virágmagvakat szóró webshop oldala, akkor megpróbálok néha én is szóhoz jutni, de alapvetően nem szeretem a felesleges beszédet, és mivel nincs sok közös témám velük, inkább csak csendben, kívülállóként figyelem az eseményeket, és amikor úgy hozza a helyzet, mindenféle lelkiismeret furdalás nélkül megmosolyoghatom a mókás szituációkat.

Lehet, hogy ez a pillanatkép leírásom kicsit panaszosnak tűnik, de egy percig se higgyétek azt, hogy ez engem tényleg bántana. Szívesen meghallgatok én bármit akár a virágokról, akár a motorolajokról, vagy esetleg a virágos kert rendben tartásáról, autószerelésről, de érdemben sajnos nem tudok hozzászólni, így inkább csak módjával lelkesedem ezekért a témákért. Nálatok is hasonlóképpen néz ki egy közös, családi esemény?