A kedvenc évszakom

Igazán szerencsés időszak ez a mostani a számomra, hiszen, a tavasz, a kedvenc időszakom. Mindenkinek megvan a maga évszaka. A legjobb barátnőm, a telet szereti. Mindig várja, hogy akkora hó essen, mint gyerek korában, de hát hiába. Manapság már hó is alig akar esni, kezdenek az évszakok eltolódni, eltűnni, vagy éppen, összemosódni. Sok esetben ki sem lehetne igazodni az évszakokon, ha nem tudnánk, éppen milyen hónap is van. Neked melyik a kedvenc évszakod?

Az évszakok egybe mosódása

Emlékszem, karácsony előtt pár nappal, tönkrement a kerítésünk, és mindenképpen meg kellett csinálni. Persze azon gondolkodtunk, hogy milyen idő lesz, vajon mennyire hidegben kell majd javítgatni. Hát mesés idő volt, december 23.-án. Hétágra sütött a nap, még betonoznunk is muszáj volt egy keveset, mindezt azért, hogy Polli kutyánk meg ne szökjön. Csavargó típus, és még kölyök, így muszáj volt megcsinálni. Ha nem tudom, hogy december van, azt mondtam volna akkor, hogy ősz az aktuális évszak.

Ahogy teltek a hónapok, úgy haladtunk a télből kifelé, egyre jobban. Bár meg kell, hogy mondjam, nekem annyira hosszúnak tűnt ez a tél, a kevésbé zord időjárás ellenére is, hogy azt hittem, soha nem lesz vége. Már nagyon vártam a fényeket, a színek megjelenését, az élet jelét.

A tavasz első jelei

Kertes házban lakunk, így szerencsésnek mondhatom magamat, mert nyugodtan élhetek, az egyik szenvedélyemnek, a virágoknak. Pár kilométerre, van egy hatalmas kertészet. Szeretek náluk vásárolni, mert látszik rajtuk, hogy értenek a növényekhez, és miután minden évben náluk vásárolok, így már ismernek is. Mindenféle virágom van. Az ablakokba ilyenkor muskátli kerül, a piros a kedvencem, de minden félét szoktam vásárolni. Persze, Polli, tudod, a kutyánk miatt, nem mindig volt a kert ilyen, virágokkal teli, mint most. Mindent kirágott, kiszedett! Valahogy nem szereti a növényeket.

Évekkel ezelőtt szerettem volna az orgonánkat át telepíteni máshová. Nagy gonddal kiástam a gyökereket, ahogyan kell, mondanom sem kell, hogy ez egy kínkeserves művelet, egy körülbelül tíz méteres orgona sövénynél, de megcsináltam. Büszke is voltam magamra, hogy sikerült. Minden szép volt, el is kezdtek tavasszal hajtani. Persze ami megmaradt belőle. Azt vettem észre, hogy időről, időre, kevesebb volt a vesszőkből, és körülbelül, két hónap leforgása alatt, el is tüntette az összeset. Azt hittem, hogy agyoncsapom érte.

A kert kialakítása

tulips-21620_1280Az a tavasz után mondtam a páromnak, hogy akkor most szükséges egy kerítés készítése, hogy ne tudjon arra a részre menni, mert nem vagyok hajlandó még egyszer megcsinálni, amíg ő odafér a növényekhez garázdálkodni. Minden eltüntetett, amit elkezdtem kialakítani. Kaptam gyönyörű, vagy 5 méteresre megnövő nádat, egyik alkalommal lelkesen hozta nekem, a kikapart nádat, gyökerestől. Legközelebb, a liliommal tette ugyan ezt, majd az elültetett fűzfákat rágta le. Szóval azt gondolom érthető a mérgelődésem ezen a téren.

A kerítés kialakítása persze nem volt olyan egyszerű, mint azt én szerettem volna, és persze időben sem készült el. Mire feleszméltem, minden növényem tönkre volt téve.

Őszre készen is lett a kerítés, amin már nem tudott keresztül jönni, és kezdhettem mindent előröl.

Tervet készítettem, hogy milyen kertet is szeretnék kialakítani, miután mindent kezdhettem újra.

Emlékszem, hogy örültem, az első tavaszon, amikor a kutyánk már nem tudott garázdálkodni, hogy megjelent a kertben kettő darab tulipán. Féltve őriztem, hogy végre ezek megmaradjanak. Ha már úgy is jól érezték magukat, elkezdtem, hagymákat vásárolni. Minden évben vettem hozzá egy keveset, így mostanra, egész szép tulipános rész alakult ki.

Még ősszel részt vettem, egy angol nyelvtanfolyamon, ahol megismerkedtem, egy lánnyal, aki kertész. Rengeteg praktikus tanácsot adott, még volt is nálunk, hogy segítsen az ültetésben, elmagyarázza, melyik növény mit szeret. Egész jóba lettünk, így ha szükségem van tanácsra, bátran fordulhatok hozzá.

Pont a napokban beszéltünk, még mondtam is neki, hogy eljöhetne velem a kedvenc kertészetembe, hogy segítsen fákat venni.

Most a legújabb szerzeményem, egy mesés tulipán fa. Már alig várom, hogy virágozzon. Aki ismeri, azt gondolom, tudja, hogy milyen szép egy ilyen fa. Akinek van kertje, és van lehetősége, egy ilyen fát vásárolni, mindenképpen csak javasolni tudom, hiszen biztosan nagy öröme lesz benne.