Napelem a kertészeten

A szüleimnek kertészeti boltjuk van a város szélén. Nem ők kezdték, a nagyszüleim vállalkozása volt ez az üzlet, csak nemrég, talán 2 éve vették át a szüleim, de szerintem iszonyat jól csinálják. A nagyszüleim eléggé maradi emberek voltak, nem sokat törődtek az újításokkal, amíg ők vitték a boltot, szerintük elég volt annyi, hogy jó nagy volt a választék és kész. Aki akart, az úgyis hozzájuk ment, aki meg nem az nem. Nem tulajdonítottak túl sok jelentőséget a külsőségeknek, de igazából nem is kellett nekik nagyon, így is egész jól ment az üzlet.

A szüleimnek azért más elképzelései voltak erről, ők azt szerették volna, hogy ne csak jól, hanem nagyon jól működjön a dolog, és ezért nagyon sok mindent tettek. Először is elkezdték plakátokkal reklámozni a belvárosban a boltot, hogy aki még nem hallott róla, vagy esetleg sose járt még a városnak azon a végén, az is tudja, hogy van itt egy kertészeti szaküzlet. A következő lépés a ház felújítása volt, mert elég ramatyul nézett ki a hely, és hát nem tűnt túl profinak. Pedig a mai fogyasztói társadalmunkban a külcsín is sokat nyom a latba, szóval nekiálltak tatarozni.

Teljesen átalakították az üzlet épületét, rá se lehet már ismerni. Nagyon szép lett. De amire a legbüszkébb vagyok, hogy a környezettudatosság jegyében napelem rendszert is felszereltettek a frissen felújított tetőre. Sokat rágódtak a dolgon, hogy egyáltalán belevágjanak-e, de végül megcsináltatták, és milyen jól tették!

Erről az oldalról tájékozódtak. Ez a Pentele Solar Kft. honlapja, és nagyon ok hasznos infóval szolgálnak. Végül az ő szolgáltatásukat vették igénybe anyuék.

Részletesen leírják, hogy hogyan működik egy ilyen napelem: a fényenergiát (foton energiát) alakítja át egyenárammá. Ez a tömör leírás. Azonban az elektromos berendezéseink váltóárammal működnek, szóval kell egy bizonyos napelemes inverter, ami az egyenáramot váltóárammá konvertálja.

De nem csak a napfényt tudja hasznosítani ez a szerkezet, hanem a szórt fényt és a mesterséges fényt is, így szinte nincs elpazarolt időszak, amikor nem működne a napelem. Tehát nem csak nyáron, a napsütéses időszakban hasznos ez a rendszer.

Azon kívül pedig, hogy nagyon természetbarát megoldás, a pénztárcánknak is jót tesz, ugyanis jelentősen csökkenti a rezsi költségeit, és pár éven belül megtérül a beruházás ára. Mondjuk erre nincsen egy adott időtartam, mert minden ingatlannak a saját paramétereitől függ, hogy mennyi idő, mire a napelem rendszer behozza az árát. Ehhez amúgy segítséget is kapunk az oldalon, mint ahogy árajánlatot is lehet tőlük ott helyben a honlapon kérni.

Érdemes amúgy végigolvasni a honlap teljes tartalmát, mert az csak egy igen kis tartalmi összefoglaló, amit én most ide kiírtam belőle. Aki rászán 20 percet, hogy figyelmesen átolvassa, az a végére egy kisebb napelem szakértő lesz, annyi mindent leírnak. És nem szárazon, teljesen olvasmányos az egész. Ezért nagy piros pont jár. Valószínűleg ez is közrejátszott abban, hogy anyuék végül őket választották, hogy szereljék fel a napelemeket az üzletre.

Ezeknek a napelemeknek amúgy a városban is pozitív visszhangja volt. Sokan örülnek, hogy nem csak családi házak, hanem kisebb cégek is beszállnak a környezettudatos áramellátásba. Ráadásul ez a környezettudatos imázs párosul a hihetetlenül szépen felújított épülettel, és az udvar is jól néz ki, ahol a növények nagy része (mert jelentős virág-készlettel rendelkezünk) van.

Egy szó, mint száz, anya és apa nagyon ráéreztek erre az üzlet dologra, nagyon jól csinálják. Én is be szoktam segíteni nekik hétvégenként, amikor hazamegyek az egyetemi kollégiumból. Remélem, hogy egyszer majd én is vezethetem ezt a csodás és környezetbarát kertészetet.