A rehabilitációs intézetben találtam rá az új hobbimra, a kertészkedésre

Valamilyen okból kifolyólag szerintem nagyon sokan gondolják úgy, hogy az alkoholprobléma az “férfi betegség”, legalábbis én így tapasztaltam. Nagyon kevesek gondolnak bele, hogy ez egy emberi betegség, ami nem nézi, hogy mi van a lábad között. Mint minden addiktív betegség/szokás esetében, ehhez is el kell jutni egy pontra, hogy a benne szenvedő akarja eléggé, hogy le tudjon szokni. Nem elég, ha a rokonok, barátok berakják egy rehabilitációs intézetbe, mert kijön onnan, és ott folytatja, ahol abba hagyta. Ha egyből nem is, de egy idő után valószínűleg.

Ez nem azt jelenti, hogy nem lehet leszokni. Nem, de a leszokáshoz, kell valami, ami eléggé motivál ahhoz, hogy józan maradj. A Felépülők Családi Rehabilitációs Központ pont egy olyan lehetőséget nyújt az alkoholproblémákkal küzdőknek, ami elősegítheti a későbbi leszokást. Nem egy egyszerű út, de ahogy a weboldalukon is olvasható, nem járhatatlan.

Nem egy fajta szolgáltatást kínálnak, lehet hozzájuk heti rendszerességgel járni személyes vagy családi konzultációra, de aki úgy érzi, részt vehet egy 28 napos rehabilitációs programon is, Szőcön. Az étkezés és a szállás mellett kiscsoportos tevékenységekkel, orvosi konzultációkkal és a szabadban tett kirándulásokkal is segítik a betegek leszokáshoz vezető útját. Én ezt az opciót azért gondolom jobbnak, az államinál, mivel azok akár több mint egy évig eltarthatnak, és az alatt az idő alatt az ember a munkahelyétől és ami még fontosabb, a családjától is távol van. Ez a program kevesebb mint egy hónap alatt elindít a helyes úton.

Utógondozást is vállalnak, ami a 28 napos rehabilitáció árában benne foglaltatik. Azért írtam, hogy elindítanak a helyes úton, mert az alkoholprobléma, szerintem, egy életen át elkísér, de ettől még nem ez határoz meg. Ezt is fontos tudatosítani. Én úgy döntöttem, egy új hobbival kötöm egybe a leszokás folyamatát, a kertészkedéssel. Ezt a Szőcön eltöltött időszakban határoztam el.

Ha ti is úgy érzitek, hogy rászorultok egy ilyen intézet segítségére, hogy leküzdjétek az alkoholproblémátokat, ne habozzatok, és keressétek fel a felepulok.hu-t.