Hollandiába mentem virághagymákért, előtte motorosvizsgát tettem

Amikor Hollandiára gondolsz, mi az első dolog, ami eszébe jut? Az egyik dolog biztosan a tulipán. Minden tulipán szezon nagy látványosság Hollandiában, rengeteg turista jön be az országba, hogy meglátogassa Keukenhof Virágkertjeit, és lenyűgözze őket a megjelenő virágok özöne. Így amikor a világ különböző részein élő emberek a tulipánokra gondolnak, Hollandia azonnal eszébe jut mindenkinek. A tulipán növény nagyjából Hollandia jelképe, de egy kérdés, amit az emberek soha nem tesznek fel, hogy hogyan váltak a tulipánok Hollandia jelképeivé? És mi is a tulipán pontosan? A tulipán a liliomcsalád hagymás tavaszi virágzó növény. Tulipán virágok általában merészen színesek, csésze alakúak és hihetetlenül szimmetrikusak. A „tulipán” elnevezés egy perzsa szóból származik a turbánból, amelyre a virágfajta külsőleg hasonlít. De hogyan is jöttek a tulipánok Hollandiába? Míg a tulipánok nagyon népszerűek lehetnek Hollandiában, meg kell jegyezni, hogy ezek nem a világ ezen részeiből származnak. Úgy gondolják, hogy a közép-ázsiai Tien Shan hegységből származtak, ahol már évtizedek óta a kertészek által termesztették. A tulipánok ritkák voltak és egzotikus növényeknek számítottak, és Nyugat-Európát hamarosan lenyűgözte a növény, amint behozták őket. A tizenhatodik század végén hivatalosan is bevezették Hollandiába a virágot.

A tizenhetedik évszázad elején mindenkit annyira elkápráztatta a tulipánok szépsége, hogy az emberek kerti díszítésként használják már őket. Hamarosan jelentős kereskedelmi termékké váltak Hollandiában és Európa más részein is. A virágok iránti érdeklődés hatalmas volt, és a hagymákat hihetetlen magas áron értékesítették. A leideni tulipánok végül pedig a tulipánipar növekedéséhez vezetnek Hollandiában. A tulipánokat akár pénz formájában is elkezdtek használni akkoriban.

A tulipánok még mindig nagyon népszerűek Hollandiában, és fesztiválokon is ünneplik őket. A Keukenhof továbbra is a holland legnépszerűbb tulipánmező, hiszen millióan jönnek tavasszal, hogy csodálják a kertjeit. Az Amszterdami Tulipán Fesztivál minden évben megrendezésre kerül. A fesztivál ünnepli a híres virágot és ilyenkor az egész város kivirágzik. Április első felében több mint 850 000 színes (és ritka) tulipán látható a múzeumokban, magánlakásokban és Amszterdam más részein. Mivel ez egy nagyon fontos ünnep azoknak, akik szeretik a virágokat, és ilyenkor venni is lehet érdekes tulipánokat, én elhatároztam, hogy idén elmegyek Hollandiába, és megnézem a fesztivált.

És amellett, hogy virág hagymákat veszek, előtte meg akartam szerezni a motor jogosítványomat, mert azt terveztem, hogy motorral megyek ki külföldre. Elsőre ez nem tűnik túl kényelmesnek, de igazából ha valaki nem cipel sok csomagot, és csak pár napra megy, elég jól ki lehet jutni külföldre is így motorral. Már régóta meg akartam tanulni motort vezetni, és ez egy jó motiváció arra, hogy végre neki is álljak. El is kezdtem keresni azokat a cégeket, ahol motoros jogosítványt lehet szerezni, nekem meg az a1 motor jogosítvány az, amit meg kéne szerezni. Az A1 kategória hivatalosan a maximum 125cm 3 hengerűrtartalmú belsőégésű motorral vagy a 11kW-os teljesítményű elektromos motorral rendelkező motorkerékpárokra vonatkozik. Ezekkel nem lehet úgy száguldozni, de ha valaki kezdő, az ilyen kisebb motorok biztonságosabbak, meg könnyebben is lehet őket irányítani. Ha valaki szeretné, akkor persze könnyen szerezhet nagyobb motorokhoz is jogsit. De a legjobb dolog a Motorosjogosítvány oldalban, hogy kuponokat is ad a jogosítvány mellé, vagyis ha már tényleg tudsz motort vezetni, akkor olcsóbban tudsz felszereléshez jutni, például motoros dzsekihez, nadrághoz, csizmához, kesztyűhöz és bukósisakhoz. Vagyis összességében sokat tudsz spórolni, ha itt tanulsz. Én már be is iratkoztam a képzésre, és remélem, hogy gond nélkül meg tudom szerezni a jogsit. Így majd elmehetek Hollandiába, növelhetem a virághagyma gyűjteményem új tulipán fajtákkal is.